Sváteční dort
Sváteční dort
Potřebujeme:
6 vajec, 6 PL pískového cukru, 6 PL polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr
Krém: 2 dl mléka Tatra, 1/4 l vody, 1 a 1/2 balíčku čokoládového pudinku, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 g změklého másla
Jak na to:
Piškotový plát: Na plech pečící papír, vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech do něho zašleháme cukr. Zamícháme žloutky a lehkým rozprašováním po povrchu opatrně vmícháme mouku. Lehce obracíme, jinak by nám těsto kleslo! Těsto rozetřeme asi na 3/4 cm silně do tvaru obdélníku na připravený papír. Pečeme ve středně teplé troubě na horní drážce.
Upečený plát po vychladnutí potřeme krémem, rozdělíme na čtyři stejně široké pruhy, které postupně stáčíme od středu do tvaru spirály nebo jako šneka. Hotový dort celý potřeme krémem a čokoládovou polevou. Další zdobení dle vaší fantazie.
Pudinkový krém: Ve 2 dl mléka Tatra a 1/4 l vody rozmícháme čokoládový pudink (1 a 1/2 balíčku) za stálého míchání zavaříme a 2 minuty provaříme. Vychladnutý pudink vložíme do šlehače, přidáme 150 g moučkového cukru, vanilkový cukr a po částech vešleháme 200 g změklého másla. Všechno ušleháme na hladký krém.