Ořechový dort se šlehačkou
Ořechový dort se šlehačkou
Potřebujeme:
Piškotové těsto: 20 g másla, 2 vejce, 60 g cukru, 1 špetku soli, 50 g polohrubé mouky, 50 g škrobové moučky, 1/4 lžičky kypřícího prášku Náplň: 25 g mléčné čokolády, 100 ml smetany, 4 lžíce pomerančového džemu, 1 lžíce pomerančového likéru (nebo šťávy), 2 plátky bílé želatiny, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 25 g moučkového cukru, 100 g sekaných lískových ořechů
Ozdoba: 100 ml smetany, 1 lžíce moučkového cukru, 1/2 ztužovače, 12 jader lískových ořechů, kandovaný pomeranč
Jak na to:
Příprava cca. 50 minut, pečení cca. 35 min, chlazení cca. 10 min.
Piškotové těsto: Máslo rozpustíme, troubu předehřejeme na 200 °C. Formu (prům. 20 cm) vyložíme pečícím papírem. Vejce oddělíme. Z bílků, 30 g cukru a soli ušleháme pevný sníh. Vejce se zbylým cukrem ušleháme do husté pěny. Vmícháme máslo, přidáme sníh. Smícháme mouku s kypřícím práškem a škrobovou moučkou, prosejeme na sníh a vše lehce promícháme. Těstem naplníme formu a pečeme 30-35 minut. Vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
Dohotovení: Korpus 2x vodorovně překrojíme. Čokoládu rozpustíme, vmícháme do ní 2 lžíce smetany a potřeme spodní díl korpusu. Džem s likérem nebo šťávou ohřejeme, utřeme a potřeme druhý díl korpusu. Dáme nabobtnat želatinu. Zbylou smetanu s vanilkovým a moučkovým cukrem ušleháme dopevna. Nevymačkanou želatinu rozpustíme v horké vodní lázni a vmícháme do šlehačky; přidáme ořechy. Chladíme 10 minut. Polovinou ořechové šlehačky potřeme spodní díl korpusu a přiložíme druhý díl, který potřeme druhou polovinou šlehačky, přiložíme třetí díl. Smetanu s moučkovým cukrem a ztužovačem ušleháme. 4 lžíce šlehačky dáme do cukrářského sáčku, zbylou šlehačkou potřeme celý dort. Povrch dortu ozdobíme.